Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Pijn bij het vrijen (dyspareunie)

Pijn bij het vrijen is de meest voorkomende seksuele klacht bij vrouwen. 2-20% van de vrouwen heeft ermee te maken.

Oorzaak
Oppervlakkige pijn
Er is sprake van pijn bij aanraking of wrijving tegen de vagina ingang. Geslachtsgemeenschap is hierdoor pijnlijk en lastig. Soms is het inbrengen van een tampon of vinger al te pijnlijk. In sommige gevallen is het zelf onmogelijk om iets in de vagina te brengen. Dit heet vaginisme.
De oorzaak is vaak een overactieve bekkenbodemspieractiviteit. Hierdoor wordt de ingang vernauwd.

Diepe pijn
De pijn wordt inwendig gevoeld in de vagina, onderbuik of lage rug tijdens of vlak na de penetratie van de penis in de vagina. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Het kan vanuit de lage rug of bekken komen, maar ook kan het zijn dat de vrouw onvoldoende opgewonden is, waardoor de penis de baarmoeder raakt tijdens geslachtsgemeenschap. Ook kan er een verzakking van de blaas, baarmoeder of darmwand zijn ontstaan, waar de penis tegen aan stoot.


Wat kunnen wij voor u betekenen?
Op seksualiteit heerst nog altijd veel taboe. Het is iets intiems wat je niet zomaar met iedereen deelt maar toch is het belangrijk om het kenbaar te maken bij de huisarts of bekkenfysiotherapeut bij PrengerHoekman. In veel gevallen kan een behandeling door een bekkenfysiotherapeut er namelijk voor zorgen dat de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek van de bekkenbodem kan er gestart worden met een behandeling op maat. Deze behandeling bestaat vaak uit het geven van uitleg over de klacht, adviezen en oefeningen. Indien nodig kan er multidisciplinair worden samengewerkt met de seksuoloog, huisarts of uroloog.

Veel voorkomende Pijn bij het vrijen (dyspareunie) behandelingen:


Ik wil graag van mijn bekken klachten af!

Kunnen wij iets voor u betekenen, maak dan online een afspraakWilt u eerst meer informatie over pijn bij het vrijen (dyspareunie), neem dan contact met ons op.

 Uw zekerheid: Een afspraak begint altijd met een intake en bij twijfel consulteren wij uw huisarts.


Onze specialisten op het gebied van Pijn bij het vrijen (dyspareunie):

Klachtenwijzer:

Waar heeft u klachten?

Veel mensen blijven helaas te lang doorlopen met hun klachten waardoor deze verergeren.

Wij hebben een aantal veel voorkomende klachten op een rij gezet en geven hierbij aan welke behandelingen een fysiotherapeut kan bieden om de klachten te verhelpen of verminderen.

Kies het probleemgebied in de afbeelding hiernaast. Herkent u zich in de klachten, lees dan verder voor de bijbehorende behandelingen.

Het laatste nieuws

Nieuw logo

Gepubliceerd op: 21-03-2023 12:40
Wij hebben een nieuw logo! We zijn trots om ons vernieuwde logo te mogen delen.  

Valpreventie cursus Otago

Gepubliceerd op: 23-02-2023 09:59
Marit heeft de valpreventie cursus van Otago afgerond.  

5 tips om te doen voor een sportieve valentijnsdag

Gepubliceerd op: 14-02-2023 09:22
Het is weer Valentijnsdag! De dag van de liefde. Wil je er samen met je Valentijn een sportieve dag van maken? Hier 5 tips:

Onze samenwerkingspartners