Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Kruisbandletsel

De knie is een complex gewricht. Het kan bewegen, dus buigen en strekken. Maar het moet ook stabiel zijn. Hier heb je de kniebanden, spieren en pezen voor.

De kniebanden, maar ook alle spieren en pezen spelen hierbij een belangrijke rol. In de knie zitten twee soorten kniebanden, de collaterale (binnenste en buitenste kniebanden) banden en de kruisbanden. De kniebanden kunnen uitrekken of inscheuren door sporten of een val. Dit kan klachten geven aan de knie.

De kruisbanden (voorste- en achterste kruisband) zit midden in het kniegewricht. Deze banden zorgen ervoor dat het onderbeen t.o.v. het bovenbeen niet gemakkelijk naar voor en achter kan bewegen. De kruisbanden geven ook stabiliteit bij draaibewegingen. 

Klachten

  • Knappend gevoel wanneer de kruisband scheurt
  • Zwelling van de knie (meestal binnen enkele uren na het trauma)
  • Instabiliteit van de knie
  • Eventuele bewegingsbeperking

Oorzaak
Wanneer de banden van de knie beschadigen gebeurt dit vaak tijdens een plotselinge draai- en of sprongbeweging in combinatie met het overstrekken van de knie. Deze beweging ontstaat vaak tijdens sport of een ongeluk.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Kruisbandklachten kunnen op twee manieren behandeld worden. Dit is o.a. afhankelijk van de ernst van de scheur, de mate van klachten en de leeftijd van de patiënt.
Operatieve behandeling:  Nadat de kruisband operatief is gereconstrueerd kunt u bij PrengerHoekman terecht voor een revalidatieprogramma op maat.
Conservatieve behandeling: Wanneer er besloten wordt geen operatieve ingreep te doen dan kan het letsel behandeld worden middels rust en fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u helpen met het opstellen van een oefenprogramma om de klachten te verhelpen.

Veel voorkomende Kruisbandletsel behandelingen:


Ik wil graag van mijn knie klachten af!

Kunnen wij iets voor u betekenen, maak dan online een afspraakWilt u eerst meer informatie over kruisbandletsel, neem dan contact met ons op.

 Uw zekerheid: Een afspraak begint altijd met een intake en bij twijfel consulteren wij uw huisarts.


Onze specialisten op het gebied van Kruisbandletsel:

Klachtenwijzer:

Waar heeft u klachten?

Veel mensen blijven helaas te lang doorlopen met hun klachten waardoor deze verergeren.

Wij hebben een aantal veel voorkomende klachten op een rij gezet en geven hierbij aan welke behandelingen een fysiotherapeut kan bieden om de klachten te verhelpen of verminderen.

Kies het probleemgebied in de afbeelding hiernaast. Herkent u zich in de klachten, lees dan verder voor de bijbehorende behandelingen.

Het laatste nieuws

Nieuw logo

Gepubliceerd op: 21-03-2023 12:40
Wij hebben een nieuw logo! We zijn trots om ons vernieuwde logo te mogen delen.  

Valpreventie cursus Otago

Gepubliceerd op: 23-02-2023 09:59
Marit heeft de valpreventie cursus van Otago afgerond.  

5 tips om te doen voor een sportieve valentijnsdag

Gepubliceerd op: 14-02-2023 09:22
Het is weer Valentijnsdag! De dag van de liefde. Wil je er samen met je Valentijn een sportieve dag van maken? Hier 5 tips:

Onze samenwerkingspartners