Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Prostaatklachten

De prostaat is een klier net onder de blaas. Door de prostaat loopt de plasbuis. De prostaat is een belangrijk onderdeel van het mannelijk geslachtsorgaan en speelt een grote rol bij het vervoer van zaadcellen. De zaadcellen worden tijdens een zaadlozing vermengd met prostaatvocht. Naast het in leven houden van de zaadcellen zorgt de prostaat ervoor dat de plasbuis dichtgeknepen wordt tijdens de zaadlozing. Hierdoor worden de zaadcellen niet naar de blaas maar naar buiten vervoerd.

Bij plasproblemen bij mannen wordt snel gedacht aan prostaat aandoeningen. De drie meest voorkomende aandoeningen bij prostaatklachten zijn:

Goedaardige prostaatvergroting (Benigne Prostaat Hyperplasie, BPH)
De prostaat werkt onder leiding van hormonen die ervoor zorgen dat de prostaat ook na de pubertijd blijft groeien. Bij ongeveer 30% van de mannen zorgt dit op latere leeftijd voor klachten.

Klachten

  • Moeizaam plassen
  • Verzwakte urinestraal
  • Nadruppelen
  • Kort na het plassen weer aandrang hebben
  • Gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na het plassen

Prostaatontsteking (Prostatitis)
Een ontsteking van de prostaat ontstaat meestal doordat de blaas of de urineweg/plasbuis ontstoken is of is geweest. Door de ontsteking zwelt de prostaat op en wordt de plasbuis dichtgedrukt.

Klachten

  • Moeite met plassen
  • Pijn bij het plassen

Prostaatkanker (Prostaatcarcinoom)
Een vergroting van de prostaat kan samengaan met prostaatkanker. Prostaatkanker wordt  in Nederland bij meer dan 10.000 mannen per jaar vastgesteld. De meeste waarvan is aangetoond dat ze prostaatkanker hebben, hebben hier niet of nauwelijks last van omdat de kankercellen vaak aan de buitenzijde van de prostaat groeien en niet aan rondom de plasbuis. De klachten lijken veel op die van een goedaardige vergroting van de prostaat.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Bij veel prostaataandoeningen is het plaspatroon aangepast. Dit kunt u merken aan het feit dat u bijvoorbeeld moet persen bij het plassen of dat u geen tijd meer hebt om de aandrang uit te stellen.
Wanneer er sprake is van een prostaataandoening moet deze primair behandeld worden door de huisarts of uroloog. Een bekkenfysiotherapeut kan u na de behandeling of operatie helpen om het plasprobleem weer op orde te brengen.

Is uw prostaat verwijderd of staat dit op de planning? Middels begeleiding van een van de bekkenfysiotherapeuten van PrengerHoekman kunnen klachten zoals erectieproblemen of urineverlies versneld herstellen.

Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek van de bekkenbodem kan er gestart worden met een behandeling op maat. Deze behandeling bestaat vaak uit het geven van uitleg over de klacht, adviezen en oefeningen. Na behandeling kan de stuitpijn aanzienlijk afnemen of zelfs verdwijnen.

Veel voorkomende Prostaatklachten behandelingen:


Ik wil graag van mijn bekken klachten af!

Kunnen wij iets voor u betekenen, maak dan online een afspraakWilt u eerst meer informatie over prostaatklachten, neem dan contact met ons op.

 Uw zekerheid: Een afspraak begint altijd met een intake en bij twijfel consulteren wij uw huisarts.


Onze specialisten op het gebied van Prostaatklachten:

Klachtenwijzer:

Waar heeft u klachten?

Veel mensen blijven helaas te lang doorlopen met hun klachten waardoor deze verergeren.

Wij hebben een aantal veel voorkomende klachten op een rij gezet en geven hierbij aan welke behandelingen een fysiotherapeut kan bieden om de klachten te verhelpen of verminderen.

Kies het probleemgebied in de afbeelding hiernaast. Herkent u zich in de klachten, lees dan verder voor de bijbehorende behandelingen.

Het laatste nieuws

Nieuw logo

Gepubliceerd op: 21-03-2023 12:40
Wij hebben een nieuw logo! We zijn trots om ons vernieuwde logo te mogen delen.  

Valpreventie cursus Otago

Gepubliceerd op: 23-02-2023 09:59
Marit heeft de valpreventie cursus van Otago afgerond.  

5 tips om te doen voor een sportieve valentijnsdag

Gepubliceerd op: 14-02-2023 09:22
Het is weer Valentijnsdag! De dag van de liefde. Wil je er samen met je Valentijn een sportieve dag van maken? Hier 5 tips:

Onze samenwerkingspartners